Direct advies?

06 51 30 16 60

Mediation op maat

info@julesenco.com

Loslaten of anders vasthouden? 

Loslaten is afstand nemen, terugtrekken, je er “vanaf” houden. Op internet zie je dat veel geschreven en geadviseerd wordt over het loslaten van gevoel en emotie. Over vasthouden wordt niet zo veel geschreven. Hebben wij meer moeite om “los te laten” dan om “vast te houden”? Dit is een vraag die direct bij mij opkomt.

“Niet Loslaten maar anders vasthouden” is een mooie verbinder. Voor het eerst gehoord in het Kloosterhotel Zin van Frater Wim Verschuren. Prachtig om hierover de filosoferen in combinatie met de thema’s die in vele conflicten/mediations* vaak voorbij komen. Niet alleen in mijn werk is op deze manier reflecteren zinvol, ook in mijn rollen als  ouder, partner, collega, vriend enz.

Rol als mediator

Als mediator heb ik in mijn werk mijn eigen (oude) ervaringen en overtuigingen los te laten om neutraal en onpartijdig te kunnen werken. Dat lukt mij omdat ik getraind ben om de signalen hierover bij mijzelf op te merken. Vasthouden en vooral “anders vasthouden” hoe doe ik dat? Daar kun je alle kanten mee op. Daar heb ik in het verleden minder aandacht aan gegeven. Weinig training in gekregen.

In gesprek wil ik graag iedereen “vasthouden”, erbij krijgen, faciliteren, de optimale uitkomst geven. Dat lukt niet altijd omdat de omstandigheden er soms niet naar zijn.

Wenkend perspectief 

Voor mij is een manier van anders vasthouden vooral vertrouwen geven, dat fouten maken mag en ook ruimte kunnen geven aan de ander. Immers is ieders verhaal “de waarheid” als het zo gevoeld wordt. Ruimte geven aan ieders verhaal, beleving en emotie.  Het voor elkaar krijgen dat de partijen ook realiseren dat een ander ook een “eigen waarheid” heeft.  Dat is voor mij “anders vasthouden”. Van daaruit zorgen dat de partijen aan tafel de puzzelstukjes van hun conflict kunnen samenvoegen. Hun eigen standpunten “los” kunnen laten om naar een andere manier van vasthouden te gaan. Namelijk om het wenkend perspectief te omarmen en goed vast te houden. Er kan in mediation namelijk nooit één partij winnaar zijn.

Mediation    Wat is voor jou “anders vasthouden”

Wil je reageren wat voor jou “anders vasthouden” is of wil je verder praten? Laat het weten: bel of bericht ons via de contactpagina.

Met warme groet, Jules & Co

 

*De vele aandachtsgebieden van mediation:

Arbeidsmediation, Overheidsmediation, Familiemediation, Echtscheidingsmediation, Mediators die betrokken worden bij beleidszaken/beslissingen, Strafrechtmediators, STOP-mediators. (Scheiden en Transformatief OuderschapsPlan), Business- of zakelijke mediation en Buurtbemiddelaars etc.