Hoe onderhoud een mediator zijn instrument?Begeleide intervisie

 

Beste Piet,

Heb jij daar wel eens over nagedacht? Welke hulpmiddelen gebruik jij -als mediator- om je werk zo goed mogelijk te doen?

Een advocaat heeft zijn wetboeken, waar hij naar kan verwijzen, de kapper zijn schaar en een pianist heeft zijn piano waar prachtige muziek uit kan komen.

Zelf heb ik al 3 jaar pianoles. Ik leer veel tijdens het oefenen thuis waarna ik mijn “lastigheden” voorleg aan mijn pianoleraar. Dan krijg ik het inzicht waarom ik ergens over struikel en kan ik daarna weer oefenen om beter te worden. Zelf zal ik nooit de sfeer en klank uit de piano kunnen krijgen zoals hij dat doet. Ik ben namelijk mediator.

Als mediator heb ik mijn kennis en opleiding waar ik het verschil niet mee maak. Ook niet met mijn praktijkruimte die ik zojuist heb opgepimpt. Als mediator ben “IK” het instrument. In dit instrument zit alles wat ik heb meegemaakt, hoe ik ben gevormd, waar mijn kwetsbaarheid ligt en mijn kracht. Prachtig. Hoe ga ik om met dit instrument? Onderhoud ik dit “ik-instrument” wel goed? Kan ik mijn “lastigheden ” wel ergens voorleggen en oefenen waar ik in mijn professie sterker en beter door word?

Dat kan gelukkig in intervisie. Hier kunnen Professionals (beroepen in het mensgericht werk) hun “Ik“instrument onderhouden, de lastigheden van hun werk voorleggen, oefenen inzichten opdoen en daardoor beter worden in het vak. Intervisie werkt, als je naast de bak koffie en het bijpraten, ook de tijd en het lef hebt om je kwetsbaarheid op tafel te leggen. (Kunnen mediators of leidinggevenden dat?) Waar twijfel je over,wat ging wel of niet goed. Dat kan een oogopslag of een wenkbrauwfrons zijn of een katterig gevoel wat je niet kunt duiden.

…. en dan maar hopen dat je groep geen oplossingen gaat aandragen of tips geeft !

Contact met Jules & CoBen je benieuwd waarom je écht geen tips tijdens intervisie hoeft te geven of wil je meer informatie over begeleide intervisie? Bel of bericht ons via de contactpagina.

 

Jules & Co Mediator