Wat een bijzondere zin, waar gaat dit over? lees verder:

Etiket heretiketeren: blog van Jules & Co

Op doosjes of potjes staat een etiket zodat wij kunnen zien wat de inhoud van het doosje of potje is. Als er koffie op staat, zit er koffie in. Toch? Tenzij wij zelf op een potje een etiket plakken. Plakken we altijd hetzelfde óp het potje dan dat er ín het potje zit? Dat kan, maar dat gebeurt niet altijd!

Is een etiket bepalend? Kun je inhoud van een etiket wijzigen? Natuurlijk. Een etiket bevat informatie die de zender geeft. Niet hoe de ontvanger deze leest of interpreteert.

Blog van Jules & Co

Zo plakken we ook allemaal een etiket op een bepaalde situatie of gebeurtenis. Ook interpreteren we gedrag van mensen aan de hand van onze eigen leefomgeving, waar we vandaan komen en zeker ook vanuit onze ervaringen. Dit is inherent aan ons “menszijn”. Ook deze blog kan voor sommigen waardeloos zijn waarbij een ander inspiratie krijgt. (Laat maar horen via de website !).

Een etiket heretiketteren ! Waarom zou je dat doen? Zou je dat kunnen?

We plakken snel etiketten ergens op. Dit kunnen mensen zijn, gebeurtenissen, gedrag etc.  Ongemerkt kunnen bepaalde opmerkingen een eigen leven gaan leiden. 

In de tv-serie de “luizenmoeder” hoorde ik een paar afleveringen geleden dat gezegd werd dat “Stoeien gelijk is aan vechten !  “Stoeien” heeft voor mij een mooie, leuke en verbindende betekenis. Stoeien doe je -in mijn beleving- met je kinderen, je partner of je vrienden. Vechten is -voor mij- van een heel ander kaliber. Hiermee wil ik zeker het programma niet “aanvallen” (ook weer zo’n bijzonder woord) want ik geniet erg van de serie.

Online mediation is mogelijk bij Jules & Co

De communicatieladder laat heel inzichtelijk zien op welke onderdelen het mis kan gaan. Je kunt iets zeggen wat anders wordt opgevat. Als je iets begrijpt, ben je nog niet altijd akkoord. Wordt begrepen wat is gehoord? (zie foto). 

Als mediator of conflictcoach kan ik datgeen wat gezegd wordt “heretiketteren”: Met andere woorden ik vat soms samen waarbij ik het het onderwerp in een ander denkkader of met een andere emotie opnieuw weergeef. Soms kan dat verwarring brengen maar ook het besef ontstaan dat er ook opties zijn om anders over een situatie te denken. 

Opnieuw het bestaande etiket herschrijven. Immers: Hóe je kijkt, maakt wát je ziet.

Kun jij een lastig gesprek opnieuw bekijken?

bel of mail ons

Wil je reageren? Laat het weten: bel of bericht ons via de contactpagina.