Professioneel Begeleider – Mediator – Supervisor
(reg: LVSC, ADR, HBDI)

communicatie

Professioneel Begeleider – Mediator – Coach
(reg: LVSC, ADR, HBDI)

Oog en Blik

In een ogenblik kun je een wereld van verschil maken.

 

Wat je écht ergens van vindt is niet altijd te verbloemen.

 

Proberen oordeelloos met mensen om te gaan is een goed streven, maar lukt niet altijd. We nemen onszelf met onze eigen normen en waarden mee. Dat kan ook niet anders. Vooral als je met/voor mensen werkt kun je hierin een verschil gaan maken. Bewustwording en inzicht zijn dan de sleutelwoorden.

Hiervan willen wij je twee voorbeelden (uiteraard anoniem gemaakt) noemen:

In een arbeidsmediation komen een werkgever en werknemer naar de praktijk. De (zieke) werknemer verwacht een exitgesprek en is erg “verhard” en zenuwachtig. De werkgever heeft immers afgelopen periode in zijn beleving “van alles” laten merken. De werkgever, komt binnen en geeft een hand met een minieme vragende glimlach. Zijn ogen spreken voor zich en ondersteunen de glimlach. Zonder woorden wordt aangevoeld: Wij gaan eruit komen. De medewerker ontspant zienderogen. Medewerker staat meer open voor het  mediationgesprek. Prachtig om te ervaren.

Ander voorbeeld: In een woonomgeving waarbij jongeren met een rugzak wonen escaleert een situatie tussen bewoner en begeleider in een ogenblik. Bij de begeleider kwam dit totaal onverwacht. Bij reflectie * in supervisie blijkt dat de blik in de ogen van de begeleider bij de gegeven opdracht aan de bewoner niet met elkaar overeen kwamen. De bewoner voelde haar “oordeel” haarfijn aan en reageerde hierop buiten proporties. Wat een inzicht is ontstaan.

Heb je ook voorbeelden? Laat het ons weten. (zie de contactpagina)

Zie voor meer informatie over “reflectie” op de website blz: Begeleidingskunde. Dit is het eerste blog over onze ervaringen. Ben je geinteresseerd dan kun je ons volgen via de website: https://www.julesenco.com of via Facebook: Julesenco

Met warme groet